İlik Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

İlik Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

İlik Çorbası, genel olarak verdiği lezzet ile birçok önemli faydaları bulunan ve özellikle kış aylarında mutlak suretle tüketilmesi önerilen çorba çeşitlerimizdendir. İlik çorbasının diğer çorbalardan ayıran en büyük özelliği hayvanların özel kısmından alınan kemiklerden yani kemiğin içinde ilik bulunan kemiklerden yapılmasıdır. Diğer çorbalarda kullanılan et suyunun verdiği tadı ilikli olan kemiklerle yapılması ve bu şekilde birçok hastalıklardan korunabileceğimiz olmasıdır. Fakat özellikle toplum olarak hazır gıdalara yönelmekle birlikte birçok kişi tarafından tüketilmemektedir. Hâlbuki besin olarak ve sağladığı faydalar gözler önüne serildiğinde mutlaka tüketilmesi gereken bir çorba türüdür. İlik çorbası fayda olarak içinde barındırdığı iliklerden kaynaklı olarak birçok zararlı bakterilere karşı korumakta ve bu bakterileri yok ederek çoğalmasını önlemekle birlikte sağlıklı bir şekilde hayatımızı sürmemizi sağlar. Ayını zamanda iliklerin bir diğer faydası bünyeyi güçlü tutar ve kemiklerimizin gelişmesi ile solunum yollarında bulunan bakteri ve mikropları yok ederek bizi birçok hastalıklardan korumaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucu insan ömrünü uzatan besinler arasında ilik çorbası içeriğinde bulunan ilikler yer almaktadır.

İlik Çorbası Hazırlanışı İçin Gerekli Malzemeleri
  • Bir adet orta boy ilikli kemik,
  • 1.5 çay bardağı kadar un,
  • 1 çorba kaşığı margarin veya tereyağı,
  • Bir adet patates (Orta boy),
  • Bir adet kabak (Orta boy),
  • Bir adet havuç (Orta boy),
  • Bir tutam tuz,
  • Bir tutam karabiber (İsteğe bağlı),
  • Bir tutam pul biber (İsteğe bağlı).
İlik Çorbası Nasıl Yapılır?

İlk olarak bir tencere alarak ilikli olan kemiği kısık ateşte haşlamak için ocağa koyarak ilikli kemik haşlanana kadar diğer işlemlere geçiniz. Ardından birer tava alarak tereyağı veya margarini tavada iyice kızdırın ve ardından unu da katarak tereyağı ile unu rengi oluşana kadar pişirin. Sonrasında kaynamakta olan ilikli kemiği suyundan alarak etlerini kemikten iyice ayrıştırın ve etleri parça parça ayrıştıktan sonra tekrardan kaynayan suya ayrıştırdığınız etleri atın. Ardından tavanızda kavurduğunuz un ile tereyağı veya margarini de tenceredeki suya atınız. Kaynamasını sağlayın ve patates kabak ve havucu ince ince rendelendikten sonra çorba suyuna aktarın. Bu şekilde karıştırarak kaynamasını sağlayın. Son olarak ölçütüne siz kendiniz karar vererek tuzunu da ve baharatlarını isteğe göre karabiber ve pul biberini de atarak kaynaması sağlandıktan sonra çorbanızı servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlik Nedir Görevleri Nelerdir?

İlik Nedir Görevleri Nelerdir?

Kemik İliği Aspirasyonu Nedir?

Kemik İliği Aspirasyonu Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kemik İliği Nakli Nasıl Yapılır?

Kemik İliği Nakli Nasıl Yapılır?

Sarı İlik İliğin Vücuttaki Konumu

Sarı İlik İliğin Vücuttaki Konumu

Sarı Kemik İliği Türleri ve Özellikleri

Sarı Kemik İliği Türleri ve Özellikleri

İlik Nakli Nedir? ve Nasıl Yapılır

İlik Nakli Nedir? ve Nasıl Yapılır

İlik Donörü Belirtileri ve Tedavisi

İlik Donörü Belirtileri ve Tedavisi