{ "title": "İlik Nakli", "image": "https://www.ilik.gen.tr/images/ilik-nakli.jpg", "date": "18.01.2024 23:51:30", "author": "AYŞE AKŞAHİN", "article": [ { "article": "
İlik nakli, iliği ve kanı üreten kök hücrenin hasta olan bir kişiye aktarılmasına ilik nakli demekteyiz.
Kan hücreleri vücuda oksijen taşıyan ve mikroplara karşı vücudu koruyan ve savunan hücrelerden oluşur. Kemik iliğinin yapısının bozulması veya çalışmaması durumunda kan hücrelerinde azalma olmakta ve hastanın hayati durumunda olumsuzluk görülmektedir. İlik yani kök hücre nakli, önce hastanın kemik iliği tamamen ya da kısmen boşaltılarak, doku yapısı uyumlu ve hiçbir hastalığı olmayan sağlıklı bir kişiden alınan kök hücrelerin buraya yerleştirilmesi, çoğalması ve sonuçta birçok hastalıkların ortadan kaldırılması işlemine denilmektedir. Bu kök hücreyi kandan, kemik iliğinden ya da göbek kordonundan almak mümkün. Tabi bu yöntem ile ilk defa kök hücre, kemik iliğinden alındığı için bu tedavi kemik iliği nakli olarak adlandırılmaktadır. İlik nakli yapılabilmesi için alıcı ile vericinin tam uyumlu ya da uyumlu olması esastır. Kök hücre üç yerden alınabilir. Kemik iliğinden, göbek kordonundan ve kandan alınabilir. İlik nakli için gerekli kök hücrenin nereden alınacağına vericinin tercihi ve altta yatan hastalıklar önemli bir faktördür. Alınan kök hücreler hastaya hemen verilebilmekle birlikte istenildiği kadar uygun koşullar olmak kaydıyla saklanabilmektedir.

Kök hücre nakli yapılacak hastalar için aile içi verici araştırılıp uygun verici saptanamaz ise aile dışı akrabalar için 20- 25'e kadar kişi sosyal güvence ile testlere tabi tutulabilmektedir. Bu araştırma sırasında da bulunamaz ise uygun bir verici için önce kayıtlı ulusal veriler, kayıtlar arasından uygun verici var mı diye bakılır. Ulusal kayıtlarda da uygun verici bulunamaması durumunda uluslararası doku bilgi bankalarına gözatılmalı, kayıt yaptırılmalı ve tarama yapılabilmektedir. Uygun ilik bulunduğunda bütün testler tekrar yapılarak ameliyata geçilir.

Ameliyathanede sağlıklı koşullarda, genel anestezi ile yapılır. Vericinin leğen kemiğinden bu iş için üretilmiş özel iğneler aracılığı ile alınan kemik iliği birkaç torbaya koyulur. Burada şu unutulmamalıdır işlem herhangi bir operasyon ve herhangi bir dikiş gerektirmemektedir. Yani ilik vericisi olmaktan korkulmamalıdır. Ancak işlem sırasında vücutta azalan kanı yerine koymak için verici adayının kendisinden önceden alınan kan bu esnada kendisine geri verilir. Bazen kan bankasından fazladan kan istemi gerekebilir.
" } ] }